Kort om racen

En Old English Sheepdog (OES) er en stor, godmodig hyrdehund. Den er trofast og hengiven. Som ung er den ret aktiv, som ældre mere rolig og ofte flegmatisk.

Under opvæksten kræver en OES en fast hånd og opdragelse. Senere overtager den alligevel og helt ubemærket ledelsen – på sin egen underfundige måde.

En OES har et gemyt, der gør, at den udmærket kan være alene i alt fald en del af dagen. Men bliv ikke overrasket, hvis den kræver din opmærksomhed, når du kommer hjem til den. Før man køber OES skal man være klar over, at pelspleje er uhyre vigtigt. Ganske vist kan hunden klippes, hvis pelsen filtrer (hvilket kan ske på blot en-to uger), men netop pelsen er jo et af kendetegnene for denne race.

Old English Sheepdog stammer fra det sydvestlige England, hvor den tidligere blev brugt som hyrdehund til at drive får og kvæg den ofte lange vej til markedet.

Den første officielle standard, det vil sige beskrivelse af racen, blev lavet i 1888, hvor også den første specialklub blev dannet. I 1928 kom to Old English Sheepdogs til Danmark – de første i landet, og i 1965 blev vores klub dannet. Da var antallet af OES’ere i Danmark ca. 200.

Skønt Old English Sheepdog stadig bruges som hyrdehund enkelte steder i verden, er den overvejende del af hundene i dag selskabs-/familiehunde.